dilluns, 7 d’octubre del 2013

Convertint-nos en curadors de continguts amb Scoop.It

DESCRIPCIÓ

Scoop.It ens ajuda a curar continguts d'una manera
ràpida i senzilla
Estem rodejats d'informació. A tot arreu: diaris, televisió, ràdio, mòbils, xarxes socials, internet... En qualsevol lloc, a qualsevol moment, estem constantment rebent noves dades que potser no hem demanat però, vulguem o no, ens empassem, fins i tot sense arribar a assumir-les o entendre-les del tot. 


Però, i si un dia necessitem de veritat una informació concreta? Com trobar-la? Com endinsar-se dins l'infinit i creixent oceà de Google i trobar exactament allò que busco? 


Aquesta no és una tasca fàcil que es pugui fer en dos minuts. Com a futurs professionals, hem de ser capaços de destriar conscientment quina informació volem i poder crear una base de dades de qualitat. 


Per a fer-nos més fàcil la tasca del nostre paper com a  curadors de continguts (és a dir, una espècie de filtre humà que troba, destria i organitza una base de dades fiable d'entre totes les possibles fonts que ens proporcionen respostes sobre un tema determinat ), existeix l'eina d' Scoop.it


El funcionament és molt senzill: no cal anar a buscar directament la informació, sinó que ens subscriurem a aquelles fonts que ens interessin perquè aquesta arribi a nosaltres. 
Es poden crear diferents topics (temes) i a cadascun d'ells els assignem unes paraules clau. Permanentment ens estaran arribant diferents notificacions d'articles, entrades de blogs, etc. que estiguin etiquetades amb aquelles paraules i que, per tant, tenen a veure amb el topic que ens interessa. A més, es poden modificar les opcions per determinar de manera més exacta d'on volem rebre la informació: blogs, diaris (per això activarem les subscripcions RSS disponibles a la majoria de diaris digitals i blogs), tweets... 
Tot allò que trobem relevant, ho podrem scoopitejar i quedarà inclòs dins el nostre topic
A més, podrem afegir-hi comentaris i notificacions a tot allò que ens hagi interessat i ho podrem també compartir a partir de xarxes socials com Twitter o Facebook. 

No podem scoopitejar tot allò que rebem, de la mateixa manera que no podem llegir tots els resultats que ens mostri Google quan introduïm un tema al cercador, però ara tenim una carpeta a part on tindrem la informació més organitzada i "neta".

Hem de tenir criteri per seleccionar
informació útil i fiable

REFLEXIÓ


Crec que una eina com Scoop.It ens és imprescindible com a estudiants i com a futurs professionals. No ens podem permetre els luxes ni de perdre temps (que, siguem sincers, ens és escàs en una societat on tenim tantes coses a fer i on la rapidesa és una virtut necessària) buscant informació que ens "faci el pes" ni tampoc podem conformar-nos amb qualsevol cosa que llegim per internet. 

En certa manera, estem obligats a ser curadors de continguts, tant per els nostres presents treballs universitaris com pels nostres futurs projectes com a mestres. I ja no es tracta tant de l'obligació sinó també de gaudir de les avantatges que suposa: d'aquesta manera, acotant el màxim possible quina informació volem rebre (i classificant aquesta més tard), ens poden arribar notificacions que potser no hauríem estat capaços de trobar de la manera convencional. Això ens ho trobarem especialment en el cas dels blogs d'altres mestres: és impossible seguir-los tots (i, encara que poguéssim, seria novament impossible llegir-los tots), però així, llegint d'alguna manera els titulars, potser descobrim noves metodologies que ens poden arribar a interessar i que no hauríem descobert de no ser per aquest filtre.  

És important, també, no ser més transmissors d'informació: cal que també hi intervinguem amb les nostres aportacions, ser transmissors però alhora emissors. Només així podrem dir que col·laborem activament en la xarxa de curació de continguts.

AMPLIACIÓ

El concepte de curació de continguts s'està popularitzant cada cop més, especialment en el sector educatiu. Però originalment estava més enfocat de cara al sector del màrketing. 
Aquesta presentació d'Eva Sanagustín ens explica, detalladament, en què consisteix aquest procés de curació a partir de 10 passos: 
1. Triar el tema a filtrar
2. Triar les paraules clau
3. Triar les fonts d'informació
4. Crear alertes per seguir les fonts
5. Determinar un criteri per a triar alguna cosa
6. Determinar com ho veurà l'usuari
7. Determinar com serà l'eina
8. Triar l'eina de publicació
9. Combinar contingut amb l'original
10. Promocionar el contingut filtrat


També et deixo, estimat lector, el meu usuari d'Scoop.It  on trobaràs els dos topics que vam crear a classe de GITIC: Tecnologia i educació i Actualitat educativa. T'animo a fer-hi una ullada i a seguir-me. Gràcies!

P.D I com a postres, afegeixo aquest article publicat al butlletí de Blanquerna que parla sobre els problemes de viure en una societat amb tant d'accés a tanta informació. 
Hem de ser filtres però també participatius

2 comentaris:

  1. M'agrada molt la frase "Hem de tenir criteri per seleccionar informació útil i fiable" és molt encertada per l'entrada!

    ResponElimina